Koeling

Met een lucht-lucht warmtepomp kan je je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen én afkoelen. Alleen een elektriciteitsaansluiting is vereist. De investeringskosten zijn bovendien redelijk laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen.
Opbouw
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan:

De buitenunit:
dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming van de lucht. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden.

De binnenunit:
dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp blaast de warme of koude lucht in de woning. Je kan kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Je kan trouwens meerdere binnenunits koppelen aan dezelfde buitenunit.

Werking
Zoals je reeds kon lezen is een lucht-lucht warmtepomp opgebouwd uit een binnenunit en een buitenunit. De buitenunit trekt de lucht aan met een ventilator. Deze lucht wordt tot op de gewenste temperatuur gebracht met behulp van een koelgas, dat opgewarmd wordt door een compressor. Het opgewarmde koelgas geeft zijn energie af aan de lucht die door de binnenunit aangezogen wordt. Op die manier kan warme lucht in de woning worden geblazen. Het systeem kan zoals reeds vermeld ook omgekeerd gebruikt worden; de lucht-lucht warmtepomp kan ook warmte uit een ruimte onttrekken en dus als airco dienst doen.